Welke social media zijn geschikt voor jouw bedrijf?

welke-social-media-passen-bij-jouw-bedrijf

Vroeger waren de enige social media waar je als bedrijf uit kon kiezen Hyves, Facebook en Twitter. Toen kwamen er in snel tempo Google+, Pinterest, Instagram, Snapchat, Vine, Tumblr, FourSquare en nog heel veel meer bij. Andere websites en apps zoals YouTube en Whatsapp ontwikkelden zich tot social media. Daardoor is aanwezig zijn op alle sociale media bijna niet meer mogelijk en vaak zelfs niet eens wenselijk. Maar hoe kies je dan welke social media platformen wél?

Waar zit jouw doelgroep?

Je kunt ijzersterke berichten plaatsen op de bedrijfspagina, maar als jouw doelgroep niet op dat sociale medium zit, ga je geen resultaten behalen. Het eerste onderzoek dat je dus wil doen is waar jouw doelgroep allemaal aanwezig is. Als je al in gesprek bent met jouw doelgroep op een social media platform, kun je vragen op welke social media ze allemaal actief zijn. Je kunt het vragen in een enquête bij jouw klanten. Ook kun je kijken naar de hoeveelheid actieve Nederlanders bij een social medium, de verhoudingen tussen leeftijdscategorieën en het geslacht, om een inschatting te maken of jouw doelgroep er op zit.

Whatsapp

In 2o18 maken 11,5 miljoen Nederlanders gebruik van Whatsapp, waarvan 8,3 miljoen dagelijks. Dit is het grootste platform in Nederland. Steeds meer bedrijven zijn ook aanwezig op Whatsapp. Meestal wordt het gebruikt voor klantenservice.

Facebook

10,8 miljoen Nederlanders zitten op Facebook, waarvan 7,6 miljoen dagelijks. Jongeren zitten steeds minder vaak op Facebook en trekken massaal naar Snapchat en Instagram. Als je al een bedrijfspagina hebt op Facebook, kun je bij de statistieken zien wat de verhouding is tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen. Dit kan je een goede indicatie geven van jouw doelgroep om op te letten wanneer je nieuwe social media platformen wilt selecteren. Wil je meer halen uit Facebook? Volg dan onze zakelijke Facebook training of de training in adverteren op Facebook en Instagram.

YouTube

8 miljoen Nederlanders gebruiken YouTube waarvan 2,2 miljoen dagelijks. YouTube is de laatste jaren hard aan het groeien, en wordt in verhouding tot andere social media ook lang per keer gebruikt. Consumenten nemen content steeds liever tot zich in de vorm van video. Dit zowel van bedrijven zelf, als van influencers die video’s plaatsen over diensten en producten van bedrijven. Het voordeel van content op YouTube plaatsen is dat je het ook kan integreren in de bedrijfswebsite en kunt delen op andere social media zoals Facebook.

LinkedIn

Voor de zakelijke doelgroep is LinkedIn populair. 4,4 miljoen Nederlanders hebben een account waarvan 0,5 miljoen dagelijks gebruik maken van LinkedIn. Bedrijven gebruiken LinkedIn om personeel te vinden en bij acquisitie. LinkedIn is ook sterk in het krijgen van aanbevelingen en in gesprekken met je doelgroep in groepen. Wil je zakelijk meer uit LinkedIn halen? Volg dan onze LinkedIn training.

Instagram

4,1 miljoen Nederlanders zitten op Instagram waarvan 2,1 miljoen dagelijks. Instagram is een snelle groeier met een groei van 28 percent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook is Instagram heel geschikt om een jongere doelgroep te bereiken die slecht te bereiken is via Facebook. Daarnaast is Instagram een heel visueel netwerk dat meer draait om mooie foto’s en krachtige korte video’s dan om tekstberichten. Adverteren op Instagram doe je via Facebook Ads. Leer hier alles over, tijdens onze adverteren op Facebook en Instagram training.

Pinterest

3 miljoen Nederlanders gebruiken Pinterest. Voor sommige type bedrijven zorgt Pinterest voor veel verkeer naar de website. Het idee van Pinterest is dat het een prikbord is, waarbij je zelf prikborden maakt voor verschillende thema’s, zoals recepten, interieur of kledingstijl. Hoe vaker een bericht op een prikbord geprikt oftewel gepind wordt, hoe meer mensen het zien en hoe groter het bereik. Ook gebruiken veel mensen deze prikborden om inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld als ze een nieuwe keuken gaan plaatsen, als ze een traktatie of surprise moeten maken voor kinderen op de basisschool of om de babykamer te maken als er een kleine op komst is.

Twitter

Twitter staat al lang niet meer in de top 3 zoals voorheen. 2,8 miljoen Nederlanders hebben nog een Twitter-account waarvan iets meer dan een miljoen mensen deze dagelijks gebruiken. Tweets mogen inmiddels wat langer zijn dan voorheen, met 280 tekens.

Snapchat

Snapchat is een snelle groeier met 2,4 miljoen Nederlanders, waarvan ruim 1,3 miljoen Nederlanders dagelijks. Zo gebruikt 72% van jongeren tussen 15 en 19 jaar Snapchat en 32% van de 20 tot 39 jarigen. Wat Snapchat onderscheidt is dat de berichten, foto’s en filmpjes die je plaatst na een paar seconden weer verdwijnen. Ook wordt er veel met filters gewerkt om de foto’s te bewerken die geplaatst worden.

Hulp bij jouw social media strategie?

Wil je leren hoe je een ijzersterke social media strategie maakt? Volg dan onze training social media strategie.