Alles wat je moet weten over Voice Search

Voice search was dit jaar nog niet ‘echt’ een ding. In 2020 wordt verwacht dat grotendeels van de zoekopdrachten door middel van voice search worden uitgevoerd. 

Wat is voice search nou eigenlijk? De stemherkenning technologie is gedurende afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Voice Search is simpel gezegd gesproken zoekopdrachten. Het is een technologie die gebaseerd is je stem te gebruiken om op het internet te kunnen zoeken. 

Wil jij meer weten over voice search en wat voice search voor jouw website kan doen? Lees dan verder!

Welke invloed heeft voice search voor SEO?

De zoekopdrachten zijn straks stemgestuurd. Niet alleen de smartphone doet mee aan deze technologie maar ook de smart speakers. De manier waarop mensen zoeken gaat veranderen. De zoekopdrachten worden in gewone spreektaal uitgesproken, waardoor deze zoekopdrachten langer worden. Maar niet alleen langer, de hoeveelheden worden ook groter. Er zijn alleen al tientallen manieren om te vragen hoe het weer wordt vandaag. 

Google Search heeft invloed op concurrentie. Wanneer jouw potentiële klant vandaag op zoek is naar jouw bedrijf, bekijkt hij of zij ook de tweede pagina. Met Voice Search gebeurt dat niet meer omdat het kost tijd om de resultaten voor te lezen. De potentiële klant haakt af na een paar opties of keuzes. Als bedrijf zijnde wordt het een tijd om de eerste plek te behouden. 

Google heeft de Featured Snippets geïntroduceerd. Featured Snippets zijn de resultaten die direct antwoord geven op de zoekopdracht van de zoeker. Stelt een gebruiker een veelgestelde vraag aan Google? Dan toont de zoekmachine het beste antwoord uit één van de websites uit zijn database. Dit antwoord wordt vervolgens op positie ‘0’ geplaatst. Boven alle andere zoekresultaten. 

In de afbeelding hieronder een voorbeeld van een Featured Snippets. 

Wat zijn de voordelen van Voice Search

De voordelen van Voice Search zijn voornamelijk voor de gebruikers van Voice Search. Dat is het gemak wat Voice Search biedt. Het maakt het zoeken sneller en eenvoudiger, doordat je niet meer je handen hoeft te gebruiken. Gemakkelijk als je geen zin hebt om de zoekterm in te typen, maar ook als je je handen letterlijk vol hebt. 

Hoe kun je je website optimaliseren voice search?

Het is goed om te weten waar jouw doelgroep naar op zoek is. De tool Answerthepublic.com biedt hierin een uitkomst. In deze tool wordt een schematische weergave gegeven van welke vragen men stelt online over een bepaald onderwerp. 

Je weet inmiddels welke vragen er worden gesteld, nu is het belangrijk dat je zo goed mogelijk inspeelt op deze vragen. De teksten in je advertenties moeten zo goed mogelijk aansluiten op de zoekintentie van de gebruiker. 

Voorheen voerden gebruikers korte zoekopdrachten in op Google. Als voorbeeld: ‘openingstijden supermarkt Hardenberg’, zal bij gesproken zoekopdrachten vaker gebruik gemaakt worden van spreektaal zoals ‘Hoe laat opent de dichtstbijzijnde supermarkt Albert Heijn?’

Focus daarom op longtail sleutelwoorden, gebruik vier of meer zoekwoorden. Verwerk ook vragende woorden in je tekst, vragende woorden zoals: waar, wat, wie, hoe, waarom etc. Een longtail zoekwoord kan zijn: ‘Witte Nike sneakers voor vrouwen’. Waarbij een short tail zoekwoord kan zijn: ‘Nike sneakers’.

De zoekopdrachten zijn meer plaats- en tijdgebonden. Belangrijk is dat je bedrijf lokaal vindbaar is, maak slim gebruik van Google Mijn Bedrijf. Zaken als: update de bedrijfspagina, zoektermen in combinatie met plaatsnaam en openingstijden, parkeren etc. zijn hier belangrijk.

Rich Answers, zijn de antwoorden op veelgestelde vragen. Nu kun je je content niet opvullen met alleen maar vraag en antwoord. Hoe je het wel kunt oplossen is: door een uitgebreide FAQ-pagina. 

Maak je geen zorgen over de nieuwe zoekmethode. De klassieke SEO-factoren blijven een grote rol spelen. Belangrijk daarbij is dat je basis maar goed zit. Dat betekent dat je pagina snel laadt, https-beveiligd is en goede, relevante content. 

Wanneer je Voice Search wilt toepassen op je website, meld je dan aan voor onze SEO training .

Als je vragen hebt over het vakgebied, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen

Vraag een offerte aan!
Bekijk onze trainingen!