Verlaag met 16 tips je bounce percentage

Bezoekers die direct je website weer verlaten na binnenkomst, zijn een gemiste kans. Is de website niet mooi genoeg? Laadt de website te traag? Sluit de informatie niet aan op de interesse van de bezoeker? Veel verschillende factoren kunnen zorgen voor een hoge bouncepercentage.

Het bouncepercentage is het percentage bezoeken waarbij de bezoeker op slechts één pagina is geweest en de website vervolgens direct wegklikken. Dit percentage wordt berekend op basis van het totale bezoek in verhouding tot bezoekers die direct wegklikken bij de eerste pagina.

Tip 1: Relevante content

Als je bezoekers eenmaal de moeite hebben genomen om je content te lezen, jaag ze dan niet weg met enorm lange saaie teksten. Het is heel erg belangrijk om bezoekers te overtuigen, willen zij converteren? Waarom zouden ze bij jou moeten kopen? Waarom ben jij de juiste bedrijf/persoon? Wat zijn je USP’s?.

Trek de aandacht door een pakkende titel en introductie te gebruiken. Je hebt de lezer ‘gepakt’. De bezoeker zal verder gaan lezen door jouw super-introductie! Benoem hierna een aantal USP’s (voordelen van je product of bedrijf). Beschrijf hier vervolgens ook nog een aantrekkelijke actie of geef een bepaalde garantie. Dit vergroot de kans dat de bezoeker over gaat tot conversie.

Zorg ten slotte dat de teksten op je website altijd makkelijk leesbaar zijn. Maak gebruik van titels, tussenkopjes en juiste alinea verdeling.

Tip 2: Optimaliseer de website voor mobiele apparaten

Over het algemeen is de desktopversie van een website slecht leesbaar en moeilijk te navigeren via een mobiele telefoon. Dit kan resulteren tot het verlaten van je website en dat de bezoeker bij de concurrentie gaat zoeken naar zijn of haar antwoord. Er zijn verschillende manieren om een website optimaal te kunnen gebruiken via een telefoon. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld responsive design, aparte website of een app applicatie.

Zorg ervoor dat je alleen relevante content laat zien via een mobiel apparaat. Hieronder valt informatie, CTA’s en bijvoorbeeld de contactgegevens. Het maakt niet uit welke optie je gebruikt voor je website, zorg ervoor dat je altijd het bounce percentage van je mobiele gebruikers in de gaten houdt. Hierdoor weet je welke pagina’s van je website nog aanpassingen kunnen gebruiken zodat de bezoeker niet direct je website verlaat. 

Tip 3: Laadtijd verbeteren

Zorg altijd voor een snelle laadtijd van je website. Na 4 seconden zijn bezoekers al geneigd weg te klikken. Uit een onderzoek blijkt dat bezoekers via de mobiele telefoon geduldiger zijn, gemiddeld wachten zij 6 tot 10 seconden. Bezoekers verwachten dat hun telefoon een langzamere laadtijd heeft dan een laptop of desktop. Het is belangrijk dat je zorgt dat je website altijd sneller laadt dan 4 seconden!

Tip 4: Gebruik van pop-ups

Pop-ups worden steeds populairder. Een pop-up kan conversieverhogend werken, maar deze kunnen net zo goed bezoekers wegjagen. Sommige bezoekers zien een pop-up als een stoorzender omdat deze nu de bezoekers uit hun concentratie halen.

De timing om een pop-up te laten verschijnen is ook moeilijk te bepalen, deze ligt bij elke bezoeker anders. De ene bezoeker heeft meer tijd nodig dan de ander. Met een pop-up word je ‘gedwongen’ om op die CTA button te klikken.

Wil je binnenkort gebruik gaan maken van pop-ups? Test eerst de resultaten. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Stijgt je conversiepercentage? Het beste is dat je ook gaat meten hoeveel conversies je misloopt bij het gebruik van een pop-up!

Als je wel gebruik gaat maken van een pop-up, zorg er dan voor dat je hier ook één duidelijke CTA button gebruikt. Vermeld alleen de voordelen in een pop-up. Geef de bezoekers ook de kans om de pop-up weg te klikken doormiddel van een kruisje.

Tip 5: Weergave in verschillende browsers

Google Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer zijn verschillende soorten browsers. De kans is groot dat je website op de ene browser perfect wordt weergegeven maar op een andere browser juist het tegenovergestelde.

Een weergave fout kan ervoor zorgen dat een pagina gedeeltelijk tot helemaal niet leesbaar is. De kans is groot dat de bezoeker naar een andere website gaat waar het wel allemaal werkt. In Google Analytics kun je bekijken welke browsers je bezoekers het meest gebruiken.

Strakademie geeft een Google Analytics training. Ben jij geïnteresseerd? Lees dan hier meer over de training.

Tip 6: Zoekfunctie

Niet elke bezoeker vindt direct waar hij of zij naar opzoek was. Komt de bezoeker bijvoorbeeld via een verkeerde Google Ads campagne binnen, dan kan de bezoeker alsnog zoeken naar zijn of haar doel.

Een bezoeker kan ook rechtstreeks op je website belanden door het intypen van je domeinnaam. Als de bezoeker specifiek opzoek is naar een product of dienst gaat hij of zij geen gebruik maken van de navigatiebalk in je menu, en vervolgens al je pagina’s bij langs. Hiervoor is de zoekfunctie een geschikte oplossing. Met deze functie vinden ze direct op je website wat hij of zij zocht.

Tip 7: Duidelijke call to actions (CTA)

Als bezoeker wil je zo snel mogelijk je doel bereiken. Bezoekers zijn geneigd snel weg te klikken als hun doel moeilijk bereikbaar is. Maak per pagina een doel (informeren, leadgeneratie of conversies). Laat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten. Als het doel van de bezoeker overeenkomt met het doel van de pagina is er een connectie. Zorg altijd voor één call-to-action (CTA) die leidend is. Het is belangrijk dat deze CTA button de juiste kleuren heeft die bij bezoekers aanspreekt. Met AB testen kun je uitzoeken welke kleur het beste werkt op je website. Ook is het belangrijk dat je deze button op een slimme plek zet. Bij voorkeur in de viewport (het gedeelte van de website die de bezoeker ziet zonder te scrollen). 

Het is niet erg om meerdere call-to-actions te gebruiken. Voorkom wel dat bezoekers geen keuzestress krijgen door teveel call-to-actions te gebruiken. Zorg tot slot dat de call-to-action (CTA) enige mate van urgentie en een werkwoord bevat. De tekst “meld je nu aan!” bevat een werkwoord en een mate van urgentie. “Klik hier ” niet.

Tip 8: Interne links

Maak gebruik van links in je teksten. Dit zorgt voor navigatiegemak. Het kan er ook voor zorgen dat je bezoeker in één klap je website heeft verlaten. Als dit de pagina is waar de bezoeker als eerste op terecht kwam, dan zie je het bounce percentage stijgen.

Het is een beter idee om voor een externe website een link te plaatsen naar een interne pagina met dezelfde content die op de externe website is te vinden. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de externe website opent op een nieuw tabblad. Hierdoor zal de bezoeker de optie krijgen alsnog op je website te blijven.

Tip 9: Slim gebruik maken van de 404-pagina

De welbekende 404 pagina, je weet wel, die pagina waar bezoekers zich meestal aan ergeren. Ervaringen met 404-pagina’s zijn meestal altijd negatief. De bezoeker komt op je website in de hoop zijn doel te bereiken. Maar in plaats van zijn doel ziet de bezoeker de welbekende error pagina. Als de bezoeker na een 404-pagina nog niet heeft weggeklikt, zijn er een aantal tips om deze bezoekers wel op je website te houden.

Probeer op je 404-pagina de bezoeker service te verlenen. Plaats bijvoorbeeld een zoekbalk op deze pagina. Hierdoor kan de bezoeker nog een poging doen om te vinden wat ze zoeken. Je kunt ook verwijzen naar de FAQ-pagina of naar de klantenservice. Ook is het slim om je belangrijkste pagina’s van je website te vermelden op de 404-pagina. Dit kan door gebruik van interne links.

Persoonlijk vind ik de 404-pagina van wehkamp.nl erg fijn werken. Op deze 404 pagina krijg je gelijk de mogelijkheid om verder geholpen te worden nadat je op een doodlopende pagina bent beland. Ze laten een zoekfunctie zien, het navigatiemenu is makkelijk bereikbaar en ze vermelden de contactgegevens van de klantenservice. Door deze functie kunnen de bezoekers toch hun doel bereiken.

Tip 10: Bulletpoints

Bulletpoints zijn aantrekkelijk, overzichtelijk en duidelijk. Hierdoor lezen bezoekers de tekst makkelijker. Bezoekers krijgen zo de neiging om de tekst sneller te lezen omdat zij eerst de tekst hebben gescand. Gebruik de bulletpoints vooral bovenaan je website. De kans is hierdoor groot dat de bezoeker niet afhaakt door een te lange ‘saaie’ tekst.

Tip 11: Sociaal bewijs

Een bezoeker van je website heeft geen redenen om direct te geloven wat je zegt. Als je de bezoeker op je website wilt houden en wil laten zien wat je aanbiedingen zijn, moet je sociaal bewijs leveren en daarmee aantonen dat andere mensen jou al wel vertrouwen. Er zijn een aantal manieren om dit soort bewijs te leveren. Voeg testimonials en reviews van klanten toe. Sta recensies van je producten toe. Koppel ten slotte je social media accounts toe aan je website. Laat hiermee zien hoeveel volgers en likes je hebt. Dit allemaal om vertrouwen te winnen van je bezoekers.

Tip 12: Advertenties

Ga niet direct adverteren.Tenzij het advertenties zijn met niet al te grote afbeeldingen of teveel content. Je wilt immers niet dat de bezoeker door deze advertentie je website weer verlaat. Je zal zien dat je bounce percentage gaat dalen en jullie hebben beiden je doel bereiken: jij verkoopt je dienst of product, de bezoeker heeft een conversie opgeleverd.

Tip 13: Gebruik van media

Maak goed gebruik van foto’s, video’s, infographics of ander soort media. Dit omdat het je website een stuk aantrekkelijker maakt. Als er bij de eerste blik op de website een grote lap tekst staat zijn bezoekers al snel weg omdat het niet aantrekkelijk is. Breek alinea’s op en voeg visuele elementen toe.

Tip 14: 301-redirects

Als je oude links op je website hebt, of als je de structuur van je website hebt aangepast, kan het zijn dat de bezoeker op de verkeerde plek terecht komt. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij gaat afhaken. Door relevante 301-redirects in te stellen, help je de bezoeker wel te komen waar hij of zij naartoe wil.

Check ook regelmatig kapotte links. Herstel deze en pas ze aan. Dit kan met plugins maar ook met online link checkers.

Tip 15: Google Tag Manager

Binnen Google Analytics en Google Tag Manager kun je gebeurtenissen zo instellen dat je een fictieve bounce percentage krijgt. Een voorbeeld is dat een bezoeker op je website komt en al vrij snel op een telefoonnummer klikt, hierdoor verlaat hij of zij de website. Normaal wordt dit gezien als een bounce. Wanneer je deze actie instelt als een gebeurtenis die gemeten moet worden, wordt het niet meer als een bounce gezien. Op dat moment wordt er een interactie op de website gemeten door Google Analytics. Deze bezoeker is daarom geen bounce meer.

Bezoekers met zo’n actie mogen niet gezien worden als bounce omdat hij of zij wel een relevante actie heeft uitgevoerd op de website. Dit voorbeeld geldt ook voor een e-mail adres of andere externe links. Je kunt de gebeurtenis ook instellen als een bezoeker langer dan x aantal seconden op je website is, dat het niet wordt gemeten als een bounce maar een interactie. Zo kun je verschillende gebeurtenissen instellen voor een laag bounce percentage.

Strakademie geeft een Google Tag Manager training. Ben jij geïnteresseerd? Lees dan hier meer over de training!

Tip 16: Bijsturen

Als je de vorige 15 tips hebt doorgevoerd op je eigen website, is de kans groot dat je bounce percentage op termijn zal dalen. Er is geen garantie dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Houdt daarom je Google Analytics goed in de gaten. Sommige oorzaken van een hoog bounce percentage zijn makkelijk te achterhalen. Door de vorige tips te implementeren en de effecten te testen kun je makkelijk de oorzaak vinden.

Is een hoog bounce percentage altijd slecht?

Een hoog bounce percentage hoeft niet persé slecht te zijn. Neem bijvoorbeeld een blogpagina. Bezoekers die met een zoekopdracht bepaalde informatie zoeken komen op je blog terecht. Hier vinden ze gelijk het antwoord en zijn daarna weer vertrokken van je website.

Neem jouw website goed door en vraag je af of een hoog bounce percentage logisch is voordat je deze tips gaat toepassen.

Heb je vragen na aanleiding van deze tips? Schroom niet, neem contact met ons op!

Vraag een offerte aan!
Bekijk onze trainingen!