Hoe werkt Google Analytics?

zo-werkt-google-analytics

Wellicht heeft jouw website nog geen Google Analytics of doe je er nog niet zo veel mee. De eerste keren dat je inlogt, kan het best een intimiderend programma zijn. In dit blogbericht leren we jou hoe Google Analytics werkt. Eerder deelden we al 10 tips om Google Analytics als een pro te gebruiken. We gaan er voor dit blogbericht vanuit dat Google Analytics al geïnstalleerd is op jouw website. Zo niet, volg dan dit stappenplan.

Ga naar jouw account

homepage-google-analytics

Log in bij Google Analytics en afhankelijk van wat je in het verleden hebt gedaan, kom je op de homepage of al meteen bij de weergave van jouw website. Als je op de homepagina komt, zie je een lijstje met mappen en bedrijfsnamen. Klik op de naam van jouw website, waarna de properties en weergaves uitklappen (zie afbeelding). Afhankelijk van of jouw account al ingesteld is of niet, heet de weergave die je zoekt meestal Alle Websitegegevens of *bedrijfsnaam* – Gefilterd. Klik hierop om naar de homepagina van jouw weergave te gaan. Dit wordt meestal als startpunt in Google Analytics bedoeld.

Links menu, rechts data

Hoewel het door de jaren regelmatig heen en weer geschoven is, is het menu anno 2019 links en staan de rapporten rechts. Het tandwieltje onderin het menu, is het tabblad beheerder. Dit is waar je alle instellingen, filters en doelen in kunt stellen.  Verder gaan de tabbladen kortweg over:

  • Homepage – hier vind je in een oogopslag belangrijke data van jouw website
  • Aanpassing – als je een aangepast dashboard hebt of eigen rapporten wilt maken, vind je die hier
  • Realtime – om te zien hoeveel bezoekers je website op dit moment heeft, welke pagina’s ze bekijken, uit welke plaats ze komen en via welke verkeersbron
  • Doelgroep – alle eigenschappen van de bezoekers vind je onder dit tabblad. Welk type apparaat gebruiken ze, uit welke woonplaats komen ze, welke leeftijden en welk geslacht bijvoorbeeld
  • Acquisitie – hier vind je terug waar de bezoekers digitaal vandaan komen. Dit is ook waar je de resultaten van Google Ads vindt
  • Gedrag – kort gezegd vind je hier, wat je bezoekers op de website dóén. Welke pagina’s bezoeken ze, in welke volgorde bezoeken ze deze en welke zoekopdrachten doen ze op de website
  • Conversies – als er doelen zijn ingesteld of e-commercetracking, zie je hier de resultaten daarvan

Klik eens op je gemak door de tabbladen en kijk wat er allemaal mogelijk is. Je zult al snel statistieken tegen komen die voor jouw bedrijf van belang zijn.

Wissel de primaire dimensie

geo-analytics

Nog heel veel meer statistieken zijn verborgen achter de verschillende primaire dimensies in alle rapporten. In de afbeelding hiernaast staat rood omcirkeld, waar je de primaire dimensies kunt vinden. Door in het tabblad Doelgroep -> Geo -> Locatie te wisselen tussen land, plaats, continent en sub-continent krijg je bijvoorbeeld inzicht in de locatie van je doelgroep. Ook kun je op een land in het kaartje of in de tabel klikken. Stel, je klikt op Nederland, dan zie je daarna Nederland opgedeeld in provincies. Dan kun je de primaire dimensie wisselen tussen regio of plaats, maar je kunt ook op een provincie klikken om hier op in te zoomen. Zo kun je op zoek gaan naar statistieken die daadwerkelijk interessant zijn voor jouw bedrijf, zoals hoeveel websitebezoekers uit de regio van jouw vestiging komen.

Houd de datum in de gaten

datum-google-analyticsDe datum is zeer belangrijk in Google Analytics. Standaard zie je de statistieken van de afgelopen 7 dagen, maar meestal is dat niet wat je wilt weten. Je wilt bijvoorbeeld weten of jouw website de afgelopen maand méér bezoekers had dan vorig jaar dezelfde maand. Of hoeveel bezoekers je dit jaar tot nu toe hebt gehad. Rechts bovenin staat het bereik van de datum, en door het driehoekje naar beneden aan te klikken klapt de interface uit, zoals je op de afbeelding hiernaast ziet.

Op de homepage staat het bereik van de datum steeds onder de losse widgets.

Ga aan de slag!

Dit is het minimale wat je moet weten om met Google Analytics aan de slag te gaan. Het is nog maar het topje van de ijsberg, want je kunt nog heel veel meer met Google Analytics. Maar voor het eerste begin, is dit genoeg om mee te oefenen. Maak er een gewoonte van om elke dag of elke week even in te loggen en rond te klikken. Je zult merken dat je al snel wegwijs wordt. Wil je in een dagdeel heel veel meer leren over Google Analytics? Volg dan onze training Google Analytics basis.