Je IP adres uitsluiten in Google Analytics – gemakkelijk in 10 stappen!

Betrouwbaar analyseren via Google Analytics

De kans is groot dat je gebruik maakt van Google Analytics om je website statistieken te analyseren. Door het uitsluiten van IP adressen in Google Analytics blijft de data betrouwbaar. Op basis van deze data kun je betere onderbouwde keuzes maken. Als je IP adressen niet uitsluit in Google Analytics, dan komt alle gebruikersgedrag van eigen medewerkers in Google Analytics. Eigen medewerkers kunnen ander gebruikersgedrag vertonen dan echte (potentiële) klanten. Voor dit probleem is een eenvoudige oplossing: je IP adres uitsluiten.

Wat is het voordeel van IP adressen uitsluiten in Google Analytics?

Met Google Analytics analyseer je het bezoek aan jouw website. Je kijkt waar klanten vastlopen of waar ze bijvoorbeeld vaak op klikken, wat werkt wel en wat werkt niet zo goed. Aan de hand daarvan kan je de gebruikerservaring van de bezoekers op jouw website verbeteren. Je eigen websitegebruik en dat van medewerkers is vaak anders dan dat van (potentiële) klanten. Zorg er dus voor dat je de IP adressen van de medewerkers uitsluit, anders kan het zijn dat je een verkeerd beeld krijgt van je website gebruikers.

Wil je bezig gaan met je IP adres uitsluiten, lees dan verder.

Wat is jouw IP adres

Wat is een IP adres: een techniek die gebruikt wordt om computers in een netwerk met elkaar te laten communiceren.

Voordat we je meenemen is het stappenplan in het handig om eerst via onderstaande link je IP adres al te achterhalen. De eerste stap die je altijd neemt bij het uitsluiten van je IP adres is het achterhalen van je IP adres. Achterhaal hier jouw IP adres. Dit IP adres gaan we straks toevoegen binnen Google Analytics.

Elk modum heeft een apart IP adres, dus elke woning of kantoor heeft in principe zijn eigen IP adres. Als je op het mobiele netwerk zit (4G), dan ga je eigenlijk op het IP adres van de provider. We raden aan om het IP adres van je mobiele provider niet uit te sluiten, omdat je dan een deel van je klanten uitsluit die ook gebruik maken van deze provider. Je kan wel je medewerkers er op wijzen dat zij zo min mogelijk via het mobiele netwerk de website gaan bezoeken. Houd hier dus rekening mee!

Eenvoudig in 10 stappen

In het onderstaande stappenplan nemen we je mee hoe jij gemakkelijk IP adressen uit kan sluiten. Dit kan het IP adres op je werk zijn of als je veel vanuit huis werkt is het ook belangrijk om je privé IP adres uit te sluiten.

 1. Het IP adres is achterhaald. Zo niet, Achterhaal hier jouw IP adres.
 2. Log in bij Google Analytics, let op dat je het juiste account selecteert.
 3. Ga naar het tandwiel symbool met de tekst ‘Beheerder’, die zie je links onderin.
 4. Je ziet drie kolommen naast elkaar met account, property en weergave. In het kolom ‘Account’ zie je een onderdeel ‘Alle Filters’.
 5. Je wilt een nieuwe filter aanmaken, klik op ‘Filter toevoegen’.
 6. Kies een naam voor je filter, geeft het een duidelijke naam. Dit kan zijn: IP – (naam bedrijf of locatie) – Uitsluiten.
 7. Kies voor de filtertype ‘Vooraf gedefinieerd’.
 8. Kies de optie: uitsluiten – verkeer van de IP adressen – die beginnen met of gelijk zijn aan.
  Beginnen met: een juiste optie wanneer je een range van IP adressen wilt filteren.
 9. Geef het IP adres op die je wilt uitsluiten.
 10. Meerdere IP adressen die je wilt uitsluiten? Herhaal dan stap 5 tot en met 9 opnieuw.

Met deze stappen kun je nu IP adressen uitsluiten. Heb je collega’s die vanuit huis werken? Vertel hoe zei dit eenvoudige stappenplan kunnen toepassen.

Wil je meer weten? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Vraag een offerte aan!
Bekijk onze trainingen!