Hoe kan je het resultaat van Google Ads verbeteren?

resultaat-google-ads-verbeteren

Soms valt het resultaat van Google Ads tegen. Of wil je nóg meer conversies realiseren met hetzelfde budget. Wat de reden ook is, eigenlijk altijd kun je acties ondernemen om de resultaten van Google Ads (voorheen Google Adwords) te verbeteren. In dit blogbericht geven we suggesties voor deze acties.

Welk resultaat zoek je?

Stap 1 is altijd om je doel vast te stellen. Wil je dat de advertenties hoger in de zoekresultaten komen? Dat er vaker op geklikt wordt? Dat het percentage conversies toeneemt? Dat de prijs per klik afneemt? Vaak is het een combinatie, maar als je de enige bent in je branche die adverteert sta je al bovenaan bijvoorbeeld. Dan hoef je dus niet meer te stijgen.

Advertentierangschikking

Er zijn verschillende factoren van invloed op de advertentierangschikking. Oftewel, hoe hoog de advertentie in Google staat. Uiteraard sta je het liefste op plek nummer 1, omdat hier het vaakst op geklikt wordt. Variabelen die invloed hebben op de advertentierangschikking zijn:

  • de hoogte van het bod op het zoekwoord
  • kwaliteit van de advertentie
  • kwaliteit van de pagina waar de advertentie naar linkt
  • hoe Google verwacht dat de advertentie aansluit bij de persoon die Googlet
  • of er advertentie extensies zijn en hoe goed die matchen met degene die Googlet

Door verbeteringen aan deze variabelen aan te brengen, kun je dus de advertentierangschikking beïnvloeden. Je kunt het bod verhogen, unique selling points en call-to-actions toevoegen aan de advertenties, de landingspagina verbeteren en advertentie extensies toevoegen.

Biedingen aanpassen

Allereerst stel je voor een campagne in wat het doel is. Zijn dit klikken op advertenties, conversies op de website of bijvoorbeeld zichtbaarheid vergroten? Google noemt dit de automatische biedstrategieën. Stel dat je doel-CPA kiest, de Cost-Per-Acquisition die je wilt betalen. Dan rekent Google om hoeveel klikken er nodig zijn om die conversie te behalen en hoeveel je dus per klik biedt. Ook wordt de advertentie vaker getoond aan mensen die een grotere kans hebben om een conversie te doen. Je kunt dus het bedrag dat je biedt verhogen om een hogere positie te hebben of meer kliks te krijgen om de kans op conversie te vergroten. Ook kun je nog testen of het beter voor je campagnes werkt om ‘verbeterde kosten per klik’ (ECPC) te selecteren.

Kwaliteit van de advertentie verhogen

Hoe beter de kwaliteit van de advertentie, hoe meer mensen klikken en hoe lager het bod hoeft te zijn om als beste uit de advertentieveiling te komen en dus die felbegeerde nummer 1 positie te behalen. Onze tips om de kwaliteit te verhogen zijn:

  • voeg jouw USP’s toe aan de advertenties
  • voeg een call-to-action toe aan de advertentietekst (kijk snel, koop nu, krijg gratis…)
  • laat met de zichtbare URL duidelijk zien waar iemand terecht komt (de zichtbare URL is niet de daadwerkelijke URL waar iemand naartoe gaat)
  • noem je bedrijfsnaam voor betrouwbaarheid en autoriteit
  • gebruik de functie om de zoekwoorden in de tekst in te voegen als dit relevant is, keyword insertion
  • zorg dat de advertenties goed aansluiten bij de zoektermen die je in de advertentiegroep hebt opgegeven
  • plaats minimaal 3 advertenties per advertentiegroep zodat Google kan testen welke het beste is
  • test verschillende versies van advertenties door 1 woord of variabele anders te hebben en kijk welke het beste scoort

Landingspagina verbeteren

De pagina waar de advertentie naar linkt is een variabele in de kwaliteitsscore en heeft dus invloed op de prijs die je betaalt en de advertentierangschikking. Hoe relevanter de landingspagina is voor de advertentie en het zoekwoord, hoe beter de score zal zijn. Een zoekterm als ‘winterjas vrouw’ wil je dus naar een categoriepagina van winterjassen voor dames leiden, en niet naar de homepagina. Ook de pagina zelf kun je verbeteren. Door meer uitleg te plaatsen over de pagina, de categorie of het product. Je wilt de zoektermen en synoniemen daarvan terug laten komen op de landingspagina, op een manier die de bezoeker helpt. Tevens helpt het om de conversie ratio te verbeteren door conversion rate optimization (CRO) als je conversies als doel van de campagne hebt ingesteld.

Het draait om de bezoeker

Google heeft altijd gezegd dat alles draait om de bezoeker, niet om Google. Dit zie je terug in de zoekresultaten. Voor elke zoekopdracht van elke persoon vindt een unieke advertentieveiling plaats. Daarin worden alle variabelen zoals advertentiescore en bieding meegenomen, maar ook de geschiedenis van de persoon, locatie en demografische eigenschappen tellen mee. Bevindt iemand zich dichtbij jouw winkel of in het targetinggebied dat je hebt opgegeven? Dan is de kans groter dat je bovenaan komt. Help Google dus om zo goed mogelijke zoekresultaten aan de bezoeker te laten zien en je zult hoger scoren.

Advertentie extensies

Er zijn verschillende soorten advertentie extensies die Google laat zien, als ze denken dat dit de kans groter maakt dat de bezoeker klikt op de advertentie. De extensies maken de advertentie groter waardoor de kans groter is dat je advertentie opvalt, en maken de advertentie relevanter voor je bezoeker waardoor de kans op klikken groter wordt. De beschikbare advertentie extensies zijn:

  • locatie extensie: welke vestigingen heeft jouw bedrijf? De dichtstbijzijnde wordt doorgaans automatisch geselecteerd
  • locatie extensie voor partners: welke winkels of bedrijven verkopen jouw producten?
  • highlight extensie: om USP’s extra te onderstrepen
  • oproepextensie: zodat mensen die met hun mobiel Googlen meteen kunnen bellen door een telefoonnummer of belknop
  • berichtextensie: om direct een SMS te kunnen sturen naar het bedrijf
  • sitelinkextensie: om pagina’s op de website extra uit te lichten zoals relevante pagina’s bij het zoekwoord, vacatures of de contactpagina
  • website informatie-extensie: uit een vaste lijst onderwerpen kan je extra website informatie toevoegen zoals merken, modellen en services
  • prijsextensie: om meteen producten/diensten met prijzen te tonen in de advertentie
  • app-extensie: om mensen te stimuleren jouw app te downloaden

Deze extensies voer je zelf handmatig in op account-, campagne of advertentiegroepniveau.

Wil je meer leren over Google Ads?

Spreekt dit blogbericht je aan en wil je meer leren over Google Ads? Bekijk dan onze SEA trainingen of neem contact met ons op!