10 online marketing tips voor beginners

wat-is-online-marketing

Online marketing, internet marketing of digitale marketing: het betekent ruwweg hetzelfde. Namelijk marketinginspanningen die via online kanalen worden ingezet. Als jouw organisatie voor het eerst meer gaat doen online, kunnen de mogelijkheden eindeloos lijken. Waar begin je? Met deze tips helpen we je op weg.

Inhoudsopgave

Tip 1: Ken de belangrijkste termen

Online marketing heeft een eigen taalgebruik. Door de belangrijkste termen te kennen, kun je gemakkelijker verder zoeken naar informatie die je zoekt. Hieronder een overzicht van belangrijke online marketingtermen:

  • SEO: Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Werkzaamheden aan de website om hoger te komen in de zoekresultaten van Google.
  • SEA: Search Engine Advertising. Meestal is dit adverteren met Google Ads (voorheen Adwords), maar steeds vaker ook in Bing.
  • Analytics: statistieken van de website bijhouden, meestal in Google Analytics.
  • e-mailmarketing: mailings versturen zoals nieuwsbrieven, productaanbevelingen en verjaardagskaartjes.
  • CRO: Conversion Rate Optimization. Zorgen dat het percentage bezoekers van de website die een conversie doen, omhoog gaat.
  • Social media: platformen waar mensen en bedrijven interactie met elkaar hebben, zoals Facebook, Twitter en Instagram.
  • contentmarketing: bloggen, een kennisbank aan de website toevoegen en andere manieren om inhoud aan de website toe te voegen met commerciële doeleinden.
  • PPC: Pay-Per-Click. Betalen per klik is een veelgebruikt model bij online adverteren. Je betaalt pas als er op de advertentie geklikt wordt en je een bezoeker op je website hebt.
  • CTR: Click-Through-Rate. Het percentage van mensen dat de advertentie ziet en er op klikt.
  • conversie: een gewenste actie die een bezoeker doet op jouw website, zoals een aankoop doen of een contactformulier invullen.
  • e-commerce: webshops en soortgelijke bedrijven die online verkopen.
  • influencer marketing: het inzetten van vloggers, bloggers en Instagrammers voor jouw merk.
  • algoritme: een formule die sommige grote websites gebruiken. Bijvoorbeeld Google om de volgorde in de zoekresultaten te bepalen of Facebook om ieders nieuwsoverzicht samen te stellen.
  • zoekterm: wat iemand invult in de zoekbalk van bijvoorbeeld Google.
  • organisch: niet-betaalde resultaten in bijvoorbeeld de zoekresultaten van Google of van een Facebook bericht.
  • A/B-testen: 2 varianten testen voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld of je een knop op de website groen of rood maakt. De kleur knop waar het vaakst op geklikt wordt wint de A/B-test.
  • linkbuilding: zorgen voor links binnen de eigen site en tussen verschillende sites om een hogere positie in de zoekresultaten van Google te krijgen.

Tip 2: Inventariseer je startpositie

Wie weet ben je al verder dan je denkt. Kijk eens kritisch naar de website. Is het een simpel visitekaartje met als enige doel dat mensen bellen of e-mailen? Of is het een spin-in-het-web waar (potentiële) klanten een antwoord vinden op hun vragen over jouw producten, diensten en bedrijf? Waar ze verleid worden om die acties te nemen die interessant zijn voor jouw bedrijf zoals een offerte aanvragen, bestelling plaatsen of contactformulier invullen. Welke andere online acties zijn al gezet? Zijn er al social media accounts en hoeveel volgers hebben die? Wordt er al regelmatig een bericht geplaatst? Adverteren jullie al online?

Tip 3: Bepaal eerst je strategie

Online marketing is niet iets dat op zichzelf staat, maar hoort voort te vloeien uit de missie en visie van een bedrijf. Vanuit die missie en visie wordt een marketingplan gemaakt en doelen gesteld. Vervolgens maak je een online marketingstrategie in het verlengde hiervan om de doelen te ondersteunen. Zo ga je niet als kip zonder kop aan de slag maar heb je focus. Ook kun je dan het resultaat van je online marketing inspanningen beter meten.

Tip 4: Kijk waar de grootste ROI is voor jouw bedrijf

Ook bij online marketing is doorgaans het Pareto-principe van toepassing. Het Pareto-principe wordt ook vaak de 80/20-regel genoemd, dat 80 procent van de resultaten afkomstig is van 20 procent van de inspanningen. Door je eerst te focussen op de grote kansen zal de ROI van elk uur en elke besteedde advertentie-Euro het grootste zijn. Heb je bijvoorbeeld al een groot klantenbestand? Kijk dan eens naar e-mailmarketing. Heb je weinig advertentiebudget en wil je meer mensen bereiken? Kijk dan naar SEO. Moet je in korte tijd veel resultaat behalen? Dan moet je bij SEA en Facebook Ads zijn.

Tip 5: Wees niet bang

Onbekend maakt onbemind. Veel bedrijven die nog weinig online doen, zijn bang voor een stortvloed aan vragen en slechte recensies. Vaak is er in het begin juist weinig of geen respons, ook geen negatieve. De grote bedrijven zoals Shell en PostNL hebben wel veel negatieve reacties maar die lijn kun je niet doortrekken naar het gemiddelde Nederlandse MKB-bedrijf. Bepaal weloverwogen waarmee je online gaat beginnen en zet die eerste stappen. Wees niet bang om fouten te maken en leer hiervan wanneer iets niet gaat zoals gepland.

Tip 6: Maak je bedrijf lokaal vindbaar

De tijd van de telefoongids ligt al ver achter ons. Gebruikers vinden hun bedrijf nu door te Google te gebruiken. Welke stappen kun je ondernemen om lokaak vindbaar te worden:

  • Maak een account aan in ‘Google Mijn Bedrijf’. Google begrijpt hierdoor precies waar jouw bedrijf zich bevindt. Nu ben je ook vindbaar via Google Maps.
  • Beoordelingen verzamelen. Om de beoordelingen te verzamelen vraag je simpelweg aan je klanten op op Google Mijn Bedrijf een beoordeling te plaatsen.
  • Plaats de bedrijfsinformatie op de website.

Tip 7: Videomarketing

Videomarketing is een goede investering. De middelen waar je in kunt investeren op het gebied van videomarketing zijn:

  • Instagram Stories: korte, staande video’s of foto’s die tijdelijk beschikbaar zijn. Met Instagram Stories kun je verschillende kanten opgaan. Laat bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen zien, ‘Real life’ momenten, sneek peaks, aankondigingen, giveaway, interactie, producten laten zien etc. Waar je wel op moet letten is dat een story maar een paar seconden duurt, plaats daarom niet te veel tekst in een bericht. Let er ook op dat je niet te veel plaatst. Lees in deze blogpost meer informatie over Instagram. 
  • Newsfeed video’s: video’s die je in de feed ziet van verschillende social media kanalen.

GIF’jes: een GIF’je is simpel gezegd een klein, kort en grappig filmpje. Deze GIF’jes worden makkelijk gedownload en verspreid. Hieronder zie je een GIF’je.

 

 

  • Live streaming: je publiek op een eenvoudige manier in realtime bereiken. Dit kun je doen via YouTube, Instagram en Facebook. Ideeën voor live streaming: product demonstraties, reporten op congressen of beurzen, recepten, behind the scenes, vraag en antwoord of gewoon met je publiek spreken. Zorg ervoor dat je titel van de stream pakkend is.
  • IGTV: de mogelijkheid die Instagram je geeft om een video te plaatsen op Instagram. Met deze tool kun je via organische berichten al snel je bereik vergroten om er iets interessants mee te gaan doen. Maar wat kun je plaatsen? Voorstelronde van je werknemers of collega’s, achter de schermen op de werkvloer, tutorials, productreviews (klanten vertellen wat ze van de producten vinden). Genoeg ideeën om te beginnen met IGTV. Starten met IGTV? Op de website van Instagram geven ze informatie hoe je dit het beste kunt gaan doen!

Tip 8: Lees blogs

Internet staat tegenwoordig vol met blogs. Iedere online marketing bureau plaatst wekelijks of maandelijks een blog. Om jou te informeren maar ook om vindbaar te worden voor de bezoekers. Maar voor jou zijn deze blogs een mooie uitkomst, blogs zijn over het algemeen gratis. Ga eens op zoek en vul de vragen in waar jij antwoord op wilt hebben.Dit zijn de blogs die wij graag lezen: marketingfacts en frankwatching.

Een tip: zoek infographics en whitepapers op! Dit is een leuke manier om je kennis te verrijken.

Tip 9: Gratis cursussen

Veel online marketing specialisten bieden gratis cursussen aan in ruil voor je gegevens. Strakademie biedt verschillende trainingen aan. Deze trainingen zijn op maat waarbij je alle vragen kunt stellen. De trainingen worden gegeven door onze online marketing specialisten.
Bekijk welke trainingen wij jou kunnen aanbieden. Benieuwd welke trainingen wij jou kunnen aanbieden.

Tip 10: Mobielvriendelijke website

Tegenwoordig speelt onze smartphone een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is daarom van belang dat je website mobielvriendelijk is. Er zijn verschillende redenen waarom je website mobielvriendelijk moet zijn. Maar de belangrijkste zijn toch:

  • Mobielvriendelijke websites hebben een hogere score in de zoekresultaten.
  • De gebruikerservaring. De bezoekers van de website moeten de informatie die zij willen vinden eenvoudig kunnen zien. Bezoekers raken gefrustreerd, verlaten de website en het blijft ze bij.

Test hier of je website mobiel vriendelijk is

Wil je meer leren over online marketing? Wij kunnen je alles leren over online marketing. Zo geven wij de basistraining online marketing of kijk naar de andere trainingen die wij geven.
Neem vrijblijvend contact met ons op!